(VIDEO) EFENDIĆ OTKRIO KARTE: Pogledajte šta je lider Stranke za BiH kazao o razgovoru s Čovićem…

Na sjednici Predsjedništva Stranke za Bosnu i Hercegovinu usvojena je odluka o potpisivanju koalicionog sporazuma sa Narodnim evropskim savezom – NES.

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić, na pres konfrenciji u pauzi sjednice, kazao je da je Predsjedništvo stranke odobrilo akt ili sporazuum kojim SzBiH i NES ulaze u jednu vrstu paketa u naredne četiri godine na svim nivoima, te da će zajednički, kao jedan blok, nastupiti u razgovorima sa drugim strankama i grupacijama.

“Drugi zaključak koji je usvojen na sjednici vezan je za Sporazum koji je nama, kao stranci, ponuđen od strane stranaka koje su u kandidaturi za člana Predsjedništva BiH podržavali Denisa Bećirevića. Mi smo imali određene razgovore. Ja sam konkretno razgovarao sa predsjednikom SDP-a Nerminom Nikšićem, koji je u ime tih stranaka bio zadužen. Izrazili smo spremnost da učestvujemo u razgovorima koji bi trebali rezultirati potpisivanjem zajedničkog programa djelovanja i izvršilaca koji bi trebalo da realiziraju taj program, te da zajednički nastupamo i na nivou Parlamenta FBiH i na ostalim nivoima gdje se preklapa naše priustvo u zakonodavnim organima”– kazao je Efendić.

Navodi da je njegovoj stranci prije toga ponuđena jedna vrsta sporazuma, kojeg su druge stranke već potpisale, koji nije konačna koalicija, ali da jeste izražavanje namjere da se učestvuje i sarađuje u procesima konstituisanja skupština kantona i zakonodavnih organa u FBiH.

“”Međutim uslov za realizaciju tog programa je usaglašavanje zajedničkog programa djelovanja ovih stranaka. Mi smo kao Predsjedništvo odlučili da prihvatimo ovaj inicijalni sporazum, koji, naglašavam, još nije koalicija, a da bi bila mora imati svoj program, mi to još nemamo. Mi ćemo insistirati da se u tom programu nađu svi oni dijelovi našeg izbornog programa, a tiču se izgradnje saobraćajne infrastrukture, nastavka ulaganja u energetskom sektoru, izgradnje novih objekata ili završetak započetih projekata, reforma poreskog sistema itd. To će biti stvari na kojim će SzBiH insistirati da budu u programu prije nego što budemo ozvaničili da smo u koaliciji “- kazao je Efendić.

Predsjednik SzBiH kazao je da je od ranije poznato da ova stranka ima “jednu vrstu načelne saradnje sa Demokratskom frontom, te da će insistirati da se ova stranka pridruži ovom paketu stranaka”.

– Smatramo da nema razloga da se DF ne nađe u ovim razgovorima. Obavit ćemo i sa njima konsultacije i razgovore i ukoliko se i DF pridruži tom paketu to će biti sasvim dovoljno za uspostavu formiranja vlasti u FBiiH i većini kantona. Učešće DF-a nije uslov, ali bi bilo jako korisno. Šta znači napraviti koaliciju ako ona nema kapacitet da formira vlast na bilo kojem nivou – rekao je Efendić.

Naglasio je da još nije održana ni jedna konstituirajuća sjednica skupština kantona, da je izbor delegata u Domu naroda stvar koja će u velikoj mjeri odrediti konačni put oko uspostave vlasti na nivou FBiH te da će sve do uspostave Doma naroda biti teško predvidjeti u kojem će pravcu stvari da idu.

Na pitanje novinara da li je Trojka (SDP, NiP, NS) imala njegovu podršku na razgovorima sa HDZ-om, Efendić je kazao da “u nekom inicijalnom smislu jeste, te da to još njie mogao biti razgovor o detaljima”.

Govoreći o izboru kandidata za najveće funkcije u FBiH Efendić navodi da se mora razgovarati i o tome ko će i na koji način voditi te procese i ko će biti glavni izvršioci.

– Stranke bi morale barem usaglasiti izbor premijera i ko će sve to predstavljati u narednom periodu. Mislim prije svega da bi stranke, koje imaju najviše glasova, trebalo da ponude te ključne pozicije, ali nije nevažno i lično o kome se radi. Moramo vidjeti da ta osoba ima kapacitet da nosi jedan ovako važan proces i koje su njegove reference da bi mogao da vodi i realizira programsku deklaraciju većeg broja stranaka. Naravno da će biti riječi o izvršiocima prije nego se finalno formira bilo koja koalicija – kazao je Efendić.

 

Leave a Reply