URNEBESAN KOMENTAR ELZINE PIRIĆ O RASPADU PDA: “Žene im prijetile da će se razvesti!” (VIDEO)

Predsjednica PDA Elzina Pirić uputila je pismo visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu tražeći da iskoristi bonske ovlasti zbog političke korupcije. Razlog za ovaj poziv bio je potez dva skupštinska zastupnika, Jakuba Suljkanovića i Senada Alića, koji su odlučili napustiti PDA i formirati novu vlast sa SDA.

Pirić je u programu N1 otkrila kako očekuje reakciju Schmidta jer u protivnom “slične bi se stvari mogle desiti u Zeničko-dobojskom i Posavskom kantonu”.

Naljutilo vas je ovo preletanje?

Svakog normalnog čovjeka koji teži promjenama ovakav postupak dojučerašnjih kolega i prijatelja mora naljutiti.

Očekujte li reakciju Schmidta?

Mislim da mora biti reakcija Schmidta da bi se zaustavila politička korupcija, da bi se formirala vlast onako kako odgovara režimu. Ako Schmidt ne odreaguje to će se desiti u ZDK i Posavskom kantonu.

Vi kažete da su Suljkanović i Alić kupljeni, ucjenjivani, na temelju čega to tvrdite?

Imam dokaze i meni je ovo profesija, ja sam diplomirani kriminalista i znam vrlo dobro o čemu govorim. Ako vam kažem da je Alić u 11 sati u četvrtak pio kafu sa mnom i nije davao naznake da će se ovo desiti.

Ali to nije dokaz da je primio novac?

Poznajemo se. Ponovila se ista situacija kao sa gđom Jasminom Lugavić u februaru ove godine, koja je prešla u SDA. Abdurahman Hodžić iz SDA je razgovarao sa dva zastupnika, jedna od njih je bio njen suprug Lugavić i ponudio im je te salvetice. Stan je dobio Alić u novoj zgradi poznatog zastupnika SDA u Tuzli, za sve to imam dokaze, a Lugaviću je 250.000 maraka napisano na ubrusu.

Kako to vi znate?

Rekao mi je je Abdurahman Hodžić i to pred 10 svjedoka. Hodžić se naljutio što Lugavić nije odmah reagovao na takvu svotu novca, ali se kasnije predomislio. Dokaz je i izjava Lugavića koji je ranije rekao da se vrši pritisak na njega i suprugu, da ona pređe u SDA i obori vladu Denijala Tulumovića. Ta izjava je proslijeđena na Tužilaštvo TK.

Ima li iko to famoznu salvetu?

Ima.

Da li je vi posjedujete?

Zadržat ću za sebe tu informaciju.

Je li to prijavljeno, postoje li istrage?

Predali smo prijave na državno tužilaštvo i postoji vjera nakon ove Sky aplikacije da će doći do reakcije.

Kad vam je Hodžić rekao u decembru za tu salvetu, kako ste ranije rekli, što ga niste tada prijavili?

Ja sam vjerovala u poštenje poslanika da im je opći interes važniji od ličnog.

Ta praksa nije nova, preletači, “papci” su odavno poznati. Pa i u toj “Osmorki” ima dosta preletača poput Zvizdića, Čampare, Arnauta?

Ko kaže da su oni preletači. Ovo je prvi put da je to neko uradio u momentu kada nije imao certifikat.

Kako komentarišete što je bivši lider PDA Mirsad Kukić na američkoj crnoj listi?

Kantonalni sud Sarajevo je odbacio optužbu protiv Kukića i vraćena je na prvostepeno postupanja. Nije on na crnoj listi. On ima vizne sankcije, ali nema finansijske sankcije poput Dodika i Novalića. Kukić je jedina osoba koja je podnijela ostavku zbog toga.

Zbog čega imate i druga osipanja u stranci. Gradski odbor Gradačca će istupiti iz PDA?

Gradski odbor nije izašao iz stranke. Postoji izjava jedne osobe, Huseina Topčagića, koji je nezadovoljan jer nije dobio poziciju ministra. To je osnovni razlog.

Topčagić, inače predsjednik Gradskog odbora PDA Gradačac, kaže da nema kontakta sa višim organima stranke i da se sve počelo osipati kad je izabrano novo rukovodstvo i kada se desila crna lista?

Nisam prisustvovala sastanku na kojem su oni odlučili ko će biti predsjednik. Oni su razgovarali na tu temu ne želeći obaveze i pritisak javnosti koji ide sa pozicijom predsjednika tog političkog subjekta i time što su im prijetile gospođe da će se razvesti ako preuzmu tu funkciju.

Kome su prijetile te gospođe?

Gospodi koja danas voli pričati kako su nezadovoljni izborom novog rukovodstva. To su oni kazali na sastanku.

Vi niste bili na tom sastanku?

To su mi prenijele moje kolege. Razlog je i što u PDA neće se moći obavljati više od jedne funkcije. Gospoda o kojoj govorimo imaju više funkcija. Oni imaju monopol u stranci, a imaju i strah od podmlađivanja (stranke).

Šta je sa Sapnom, napušta li vas načelnika?

Ne znamo. Nikada nismo dobili nijedan akt.

Pirić je grčevito branila pozicije HDZ-a tokom emisije, pa je čak negirala odgovornost HDZ-a što nakon izbora 2018. godine nije formirana nova vlada Federacije BiH. Za tehnički mandat Novalićeve vlade optužila je SDA i DF.

Pogledajte video:

https://youtu.be/GCao-XnE38M

Leave a Reply