Menu Close

KONAKOVIĆ O RAZGOVORU S ČOVIĆEM: “Govorilo se i o izmjenama Ustava i ukidanju etničkih prefiksa”

Spread the love

On je u svom obraćanju rekao da je potrebno što više stvari dogovarati među ljudima koji su izabrani na političkoj sceni i u institucijama države BiH.

Nakon završetka prvog dijela pregovora predstavnika Trojke sa HDZ-om BiH o formiranju vlasti, prisutnima se, između ostalih, obratio i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković.

On je u svom obraćanju rekao da je potrebno što više stvari dogovarati među ljudima koji su izabrani na političkoj sceni i u institucijama države BiH.

“I sa što manje intervencionalizma bilo čijeg pa i onog međunarodne zajednice”, naveo je Konaković.

U nastavku je ponovio da ovo “govori zato što smo prošlli kroz teško poglavlje pokušaja dogovora izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH”. Potom je, po ko zna koji put, povukao paralelu koliko su rješenja o kojima su razgovarali u Neumu bila “opsežnija i kvalitetnija”.

“Govorilo se i o izmjenama Ustava i ukidanju etničkih prefiksa i mogućnosti da se biraju predstavnici svih naroda na prostoru cijele BiH i onih koji ne pripadaju narodima (konstitutivnim op. a.) i da je bilo političke volje i hrabrosti lidera država BiH i svi narodi u njoj mogli su imati konkretnija rješenja”, naveo je Konaković.

Zaključio je da se nada da “ovaj neki noviji pristup i jedna nova energija, hrabriji pristup pregovorima, napokon može smanjiti taj prostor populizma”.

“Populizma iz kojeg mogu profitirati samo interesne grupe i pojedinci i da naša kvalitetni programski dogovorri mogu donijeti rješenja od kojih će koristi imati svaki građanin ove zemlje jednako na čitavom prostoru BiH”, zaključio je predsjednik NiP-a.

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *