KO BI NA TO PRISTAO: Dodik traži finansije, vanjske poslove i…

(…) još dva ministarstva.

U narednih dvadesetak dana bit će izabrana nova Vlada Republike Srpske, izjavio je novoizabrani predsjednik RS i SNSD-a Milorad Dodik. Najavio je održavanje sastanka sa svim koalicionim partnerima shodno izbornom rezultatu.

Dodik je naglasio da će u novoj Vladi biti znatan broj novih lica.

“Iduće sedmice ću se sastati sa koalicionim partnerima koji će biti uključeni u vlast shodno njihovim izbornim rezultatima. Želimo da obezbijedimo većinu za Dom naroda na nivou BiH, od četiri, i da obezbijedimo dvotrećinsku većinu da zaštitimo Željku Cvijanović u Predsjedništvu BiH od očigledno uzurpatorske pozicije koju već spremaju ova druga dva člana Predsjedništva”, rekao je Dodik novinarima u subotu.

Kada je riječ o formiranju državne vlasti Dodik je istakao kako podržavaju da predsjedavajući Vijeća ministara BiH bude iz HDZ BiH i prihvatit će bilo koji prijedlog.

“Mi ćemo preferirati Ministarstvo finansija i još tri ministarstva dogovorit ćemo se sa partnerima. Nama sada pripada Ministarstvo vanjskih poslova”, kazao je Dodik.

SNSD i HDZ BiH ubijeđeni su da će oni birati partnera za formiranje državne vlasti. No, broj zastupnika očito neće biti jedini princip već ko će biti spreman pristati na sve zahtjeve bloka HDZ-SNSD, prenosi NAP.

S jedne strane je blok od osam stranaka od kojih samo pet ima zastupnike u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i 13 ruku, dok s druge strane SDA sama ima devet, a DF tri.

Leave a Reply