POVRATAK OTPISANIH: Prvi potez Denisa Bećirovića zaprepastio članove stranke, na velika vrata vraća se Zlatko Lagumdžija, ali ni to nije sve!?

Da se nešto ozbiljno kuha u najvećoj opozicionoj stranki u Bosni i Hercegovini jasno je još od završetka Općih izbora 2. oktobra. Iako je do stranačkih izbora ostalo još nekoliko mjeseci, borba za poziciju prvog esdepeovca već je uveliko u toku. Sadašnji lider SDP-a BiH Nermin Nikšić odlazi sa pozicije predsjednika i nema više pravo na kandidaturu, a prije Općih izbora na tu poziciju aspiraciju je imao i Denis Bećirović, novi član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

No, nakon Bećirovićeve (ne)očekivane pobjede na izborima, kako saznaje Ljudski.ba, najveće šanse za preuzimanje stranke ima tuzlanski gradonačelnik Jasmin Imamović, koji bez podrške Bećirovića ali i žZukana Heleza nema nikakve šanse.

Helez iza sebe ima veliku bazu i brojno glasačko tijelo, a da je sposoban i utjecajan svjedoči i nedavna akcija u Čipuljiću, rodnom mjestu oca predsjednika Srbije Aleksandra Vučića .

Vučić je za kratko vrijeme trošnu porodičnu kuću pretvorio u raskošnu vilu, a u pomoć mu je priskočio upravo Helez.

Kako Ljudski.ba saznaje od izvora u vrhu stranke, Denis Bećirović planira na mjesto ambasadora Bosne i Hercegovine postaviti svog bivšeg stranačkog šefa Zlatka Lagumdžiju.

Ta je vijest, navodno, poput bombe odjeknula u stranačkim krugovima. Pogotovo zna li se da je njegov najnoviji politički „zeleni“ projekt doživio debakl na izborima, baš kao i Lagumdžijina uzdanica Nihad Čolpa, osvojivši na izborima svega nekoliko stotina glasova.

Ne, nije samo Lagumdžija problem SDP-ovcima.

Na mjesto savjetnika i šefa kabineta novog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića trebao bi doći Ferid Buljubašić (69).

Taj iskusni SDP-ovac uoči izbora uputio je javnu podršku Bećiroviću, a njegovo ime nalazilo se i u optužnici za ratni zločin na području Goražda.

Ukoliko se potvrde planovi Denisa Bećirovića bit će posebno zanimljivo vidjeti kako će na sve reagirati Željko Komšić, koji je upravo zbog neslaganja s Lagumdžijinom politikom i vođenjem stranke napustio SDP BiH, a nešto kasnije osnovao i vlastitu stranku.

Leave a Reply