BAJROVIĆ ZA „SLOBODNU BOSNU“: “Schmidtova odluka je pisana van BiH, vjerovatno u Zagrebu, koji je trenutno puno opasniji od Beograda zbog članstva u EU i NATO!”

„Informacije koje ja dobijam iz Vašingtona ukazuju na to da je glavni razlog podrške SAD nametnju bila prijetnja iz Zagreba da će blokirati članstvo FInske i Švedske u NATO. Navodno su u State Departmentu više bili prepadnuti Hrvatskim vetom nego Mađarskom ili Turskom. I onda se izašlo u susret Zagrebu u BiH podrškom za Schmidtovo nametanje”, kaže Bajrović.

Zbog nezadovoljstva izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt u drugoj polovini oktobra ispred zgrade OHR-a održani su protesti građana. Prema procjenama neformalne grupe građana koja je organizovala ove proteste okupilo se nekoliko hiljada ljudi. Reuf Bajrović, kopredsjedavajući američko-europske alijanse stigao je iz Amerike i bio je na ovim protestima u društvu DF-ovaca Zlatana Begića i Đenana Džonlagića.

O tome koliko je bilo važno ovo okupljanje, te kako gleda na činjenicu da je postojalo i omalovažavanje dijela javnosti oko broja učesnika koji su bili na protestu, Bajrović u razgovoru za „Slobodnu Bosnu“ kaže da su prosteti ispred OHR-a bili izuzetno važni.

Prva odluka OHR koja nema većinsku podršku građana

„Okupljanje je bilo izuzetno važno jer se pokazalo da javnost ne želi ono što je Schmidt nametnuo. Može se slobodno reći da su nametanje podržali isključivo HDZ-u bliski mediji i analitičari uz par nečasnih izuzetaka u Sarajevu koji su iz lične frustracije ili duga prema HDZ sebe kompromitovali.

Omalovažavanje protesta je došlo iz tih frustriranih analitičarsko-novinarskih krugova koji ne mogu da prihvate rezultate izbora i koji su suštinski ljuti na narod. Da se kojim slučajem Schmidtovo nametanje aparthejda stavi na demokratski referendum nema nikakve sumnje da bi preko 2/3 građana glasalo protiv. Važno je naglasiti i da je ovo prva odluka OHR koja nema makar većinsku podršku građana“, kazao je Bajrović.

I akademska zajednica je ovih dana održala skup na kome se govorilo o ulozi i odlukama visokog predstavnika. Član Predsjedništva BiH Željko Komšić podnio je Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti nekoliko odredbi Ustava FBiH i Ustava Republike Srpske kojim traži da neustavnim proglasi odredbe u vezi sa vitalnim nacionalnim interesom.

Od silne želje da se izađe u susret HDZ-u zaboravilo na osnovne postulate Ustava BiH
„Postoji realna mogućnost da Ustavni sud poništi odluku jer je ona direktno suprotstavljena Europskoj konvenciji o ljudskim pravima i Ustavu BiH. Međutim, vjerovatno je najbitnije to što odluka direktno krši odluku Ustavnog suda u slučaju Komšić jer ne tretira pravo Ostalih da budu izabrani za predsjednika i potpredsjednika FBiH“, kaže naš sagovornik.

Bajrović dalje kaže kada se pročita tekst odluke vrlo brzo se uvidi da je pisana van BiH, odnosno u Zagrebu.

„ Ako pomno pročitate tekst odluke vrlo brzo se uvidi da je pisana van BiH, vjerovatno u Zagrebu i da je pisana na brzinu jer ima niz proceduralnih manjkavosti. Također, bitno je naglasiti da je očigledno da se od silne želje da se izađe u susret HDZ-u zaboravilo na neke osnovne postulate Ustava BiH, ali posebno se u pitanje dovodi Aneks VII koji još uvijek nije proveden“, naglašava on.

Oduvijek se Srbija i Hrvatska miješaju u unutrašnje stvari BiH. Naš sagovornik je nedavno za crnogorske medije rekao da Bosnu i Hercegovinu Zagreb napada jednako kao Beograd, te da je Zagreb mnogo veći problem od Beograda.

„Konkretno je članstvo Hrvatske u EU najveća geopolitička katastrofa za BiH od kraja rata do danas. Europska komisija je poseban problem za BiH jer su njena predstavništva širom svijeta u funkciji promocije ispunjavanja ratnih ciljeva Zagreba. Naprosto, u ovom trenutku je Zagreb puno opasniji od Beograda po BiH zbog pozicije koji ima kao članica NATO i EU“, naglašava Bajrović, te dodaje:

„Informacije koje ja dobijam iz Vašingtona ukazuju na to da je glavni razlog podrške SAD nametnju bila prijetnja iz Zagreba da će blokirati članstvo FInske i Švedske u NATO. Navodno su u State Departmentu više bili prepadnuti Hrvatskim vetom nego Mađarskom ili Turskom. I onda se izašlo u susret Zagrebu u BiH podrškom za Schmidtovo nametanje.“

Na kraju razgovora smo se dotakli i izbora u RS-u i trakavice oko izbora predsjednika ovog entieta. Podsjetimo se da su i Dodik i Trivić proglasili pobjedu, te da je nakon ponovljenog prebrojavanja ipad Dodik dobio više glasova. I opozicija i pozicija pravili su mitinge. Dodikov je bio nazvan „Otadžbina zove.“ od koga bi se to ovaj dio BiH trebao da brani, od CIK-a BiH (kao instucije BiH) koji radi svoj posao?

Kako komentarište konačan rezultat izbora za predsjednika RS-a, Milorad Dodik ostaje predsjednik RS-a. Jel’ opozicija izgubila kredibilitet?

„Dodik je dobio izbore ali je njegov legitimitet upitan i ostaće tako iduće četiri godine“, smatra Bajrović, te dodaje da su očajnički pokušaji da se bombastičnim nazivima protesta digne patriotski naboj što je očito odraz straha zbog činjenice da je nelegtimni predsjednik entiteta RS u očima pola građana koji nisu glasali za njega.

„Dodik je otkad je počeo rat u Ukrajini puno slabiji jer Rusija ima teške probleme koji joj otežavaju podršku Dodiku. Sada je važno od mogućih partnera iz RS dobiti maksimum koncesija kao ulaznu kartu u Vijeće ministara. Sarajevo drži ključeve Vijeća ministara i za SNSD i za SDS, ali i za HDZ kojem se očito žuri da što prije iskoristi Schmidtovo nametanje“, zaključio je Bajrović.

Leave a Reply