ŽELJKO KOMŠIĆ KOMENTIRAO SKANDALOZNU ODLUKU VLASTI U PRIJEDORU POVODOM OBILJEŽAVANJA 31.MAJA DAN BIJELIH TRAKA

494 views 11:52 am 0 Comments 31 Maja, 2022

-Zbog odluke policijskih vlasti u Prijedoru da zabrane mirnu šetnju povodom 31. maja, Dana bijelih traka, oglasio se Komšić, član Predsjedništva BiH.

“Masovni zločini, logori i istrebljenje bošnjačkog i hrvatskog stanovišta u Prijedoru koje je počelo na današnji dan prije trideset godina, nelegalnim preuzimanjem lokalne vlasti SDS-a, imali su sve elemente jedne fašističke operacije, potpomognute agresijom na našu zemlju. Bolna iskustva i svjedočenja žrtava pred Haškim tribunalom najbolje govore o razmjerama zvjerstava koja su počinjena nad običinim ljudima, samo zbog toga što su pripadali drugoj etničkoj skupini”.

U Prijedoru su od Karadžićevih fašista jednako tretirani i ljudi koji nisu pružali nikakav otpor odvođenju u logore i oni koji su pokušali da se odbrane. Svima njima fašisti su unaprijed odredili sudbinu označivši ih kao nepoželjan element kojeg se mora ukloniti sa tog prostora.-dodao je Komsić

Odluka lokalnih vlasti Prijedora iz 1992. da građane nesrpske etničke pripadnosti označe bijelim trakama, predstavljala je uvod u istrebljenje koji će se okončati masovnim grobnicama. Činjenica da ni danas nije pronađen dio žrtava i da lokalne vlasti ne žele otkriti preostale lokacije masovnih grobnica, predstavlja zločin u kontinuitetu. izjavio je Komsić

Odluka aktuelnih lokalnih vlasti da zabrane mirnu šetnju u znak sjećanja na žrtve nije ništa drugo nego kontinuitet politike koja svoje utemeljenje pronalazi u zločinu. Pokušaji koji idu u smjeru zabrane sjećanja na žrtve jesu pokušaji dodatnog vrijeđanja preživjelih, ali isto tako i pokušaji da se nehumano i nečovječno postupanje prihvati kao društvena realnost. Nešto poput toga ne smije biti dopušteno”, zaključio je Komšić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.