Vijesti

Turska okružena hiljadama zaraženih, a nema nijedan slučaj koronavirusa

KAKO JE MOGUĆE Primjer od kojeg druge zemlje u svijetu traže savjete

Turska okružena hiljadama zaraženih, a nema nijedan slučaj koronavirusa
Provodi se ekstenzivna dezinfekcija javnog prijevoza i javnih prostora na kojima se okuplja veći broj ljudi

Turska, zemlja s više od 80 miliona stanovnika, nema nijedan slučaj zaraze koronavirusom, iako je u susjednoj Grčkoj registrirano 89, a u Iranu više od 8.000 slučajeva zaraze i više od 290 mrtvih.

Provladin turski medij, Daily Sabah, objavio je kako je Turska primjer od kojeg druge zemlje u svijetu traže savjete kako se boriti protiv koronavirusa.

– Oko 26 država kontaktiralo je turske vlasti putem ambasada u Ankari ili preko svojih ministarstava zdravstva kako bi se informirale o iskustvima Turske i načinima suzbijanja koronavirusa. Na tom popisu su se nalazile zemlje koje su najteže pogođene, uključujući Italiju, Iran i Južnu Koreju – tvrdi Daily Sabah.

Nema slučajeva koronavirusa – Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Nema slučajeva koronavirusa
FOTO: AFP
Kako navodi ovaj medij, nije slučajno da se Turska uspjela obraniti od koronavirusa ako se u obzir uzme to da je ova država uvela aparate za mjerenje tjelesne temperature na granicama, nakon što su neki izvijestili o prvim slučajevima zaraze, i time mnogo brže reagirala od svih ostalih zemalja.

Ministarstvo zdravstva Turske je u januaru postavilo prve tri termalne kamere na istanbulskom aerodromu koji se smatra državnom kapijom za svijet, gdje zapravo milioni putnika dočekuju ili dolaze do svojih odredišta.

Mjere zaštite
Svi putnici koji su dolazili iz Kine, kako navodi Daily Sabah, radili su dodatne preglede, dok su u karantinu boravili svi oni koji su pokazivali i najmanje simptome. Ove mjere kasnije su proširene i na ostale putnike koji su dolazili iz zemalja koje su potvrdile slučajeve zaraze koronavirusom.

Nakon što je bilo očigledno da se epidemija širi, ministarstvo zdravstva je pooštrilo mjere i proširilo upotrebu termalnih kamera te dodatnih pregleda na svim svojim graničnim prijelazima, promatrajući putnike koji su imali visoku tjelesnu temperaturu ili su kašljali, piše Daily Sabah.

U Turskoj se naime provodi ekstenzivna dezinfekcija javnog prijevoza i javnih prostora na kojima se okuplja veći broj ljudi, ali i škola.

Sumnje u tačnost podataka
Istovremeno su se pojavile sumnje u tačnost podataka koje objavljuju provladini mediji u Turskoj. Naime, uprkos zvaničnim podacima kako nema zaraženih u toj zemlji, nameće se pitanje kako je moguće da se Turska odbranila od koronavirusa budući da na njenoj otvorenoj granici prema Grčkoj borave hiljade migranata u lošim higijenskim uvjetima. Istovremeno je susjedni Iran jedna od tri najpogođenijie države u svijetu.

Istaknuta je i činjenica da Turska, odnosno njen predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) trenutno vodi veliku političku bitku s Earopskom unijom preko migranata koje pušta prema Evropi, te da Turskoj odgovara slika zemlje koja je najuspješnija u borbi protiv koronavirusa.

Related Articles

Close