SvijetVijesti

Serwer: Milorad Dodik odlučan je da uruši državu BiH

Milorad Dodik odlučan je da uruši državu BiH, mada baš i nisam siguran šta u praksi zapravo znači njegova najava da će se RS povući iz pojedinih institucija, ali to bi zasigurno otežalo njihov efikasan rad, rekao je Serwer.

On kaže, da bi mogao govoriti o eventualnom povećanom američkom angažmanu na području Zapadnog Balkana, prethodno bi morao steći uvid u politiku koja je za takvo nešto neophodna SAD.

“Ako ta politika uključuje razmjenu teritorije na Kosovu po principu etničke podjele, usprotivio bih se povećanom američkom angažmanu, jer bi to destabilizovalo Bosnu i Makedoniju, a Putinu bi dalo veliki poklon u Gruziji, Moldaviji i Ukrajini. Međutim, ako bi ta politika podrazumijevala odlučnost da BiH postane funkcionalna država koja može ispunjavati uslove za članstvo u EU, rado bih je podržao”, rekao je Server.

U osvrtu na nedavnu posjetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića New Yorkz i sastanka s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom, Serwer je rekao da “Vučić sjedi na dvije, pa čak i na tri stolice, ako se tu ubroji i Peking”.

Vučić nastoji Sjedinjene Američke Države i dalje ostaviti u čvrstom uvjerenju da je on dio rješenja, a ne dio problema na Balkanu, ocijenio je Server.

Komentarišući i riječi Vučića da nikada neće staviti svoj potpis koji bi značio da Albanci dobiju sve, a Srbija ništa, Serwer je rekao: “Čemu bi se Vučić mogao nadati priznavanjem Kosova? Pa prvo i najvažnije, uklanjanju inače nepremostive prepreke za članstvo u EU”, istakao je Serwer.

On je podsjetio da su Njemačka i nekoliko drugih država članica EU jasno poručile da neće ratifikovati članstvo Srbije bez potpune i nepovratne normalizacije odnosa s Kosovom.

“Ako Srbija, kao što je to i planirala, bude čekala da se u potpunosti kvalifikuje za članstvo u EU, onda ništa ni ne može očekivati zauzvrat za normalizaciju odnosa s Kosovom”, rekao je Serwer portalu

Related Articles

Close