Vijesti

Cvijanović: Bošnjaci su navikli da kukaju, da odlaze kod stranaca

U ovakvim političkim okolnostima, ne govorim samo o Bosni i Hercegovini, mislim da su institucije Republike Srpske sposobne da donesu odgovarajuće odluke i da nađu izlaz iz ovakve situacije, kazala je predsjednica ovg bh. entiteta, Željka Cvijanović.

Predsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović kazao je kako se neće dozvoliti blokada državnih institucija, kako je najavljeno iz entiteta Republika Srpska, po cijenu ulaska u novu krizu.

Cvijanović je kazala da ne želi komentarisati stav Izetbegovića, ali…

“Njih ne treba posebno komentarisati obzirom da su federalni političari uvijek u nekom stanju pretjerane histerije. Neobično mi je da političar takvog kalibra priča kako neko vrši uslovljavanje kada su zapravo oni ti koji su svu svoju političku borbu koncipirali na uslovljavanju. Sjetite se njihovog uslovljavanja da neće birati ovoga dok ne bude izabran neki njihov”, navela je Cvijanović, i nastavila:

“Bošnjaci su navikli da kukaju, da odlaze kod stranaca, da tamo pričaju kako neko ugrožava Bosnu i Hercegovinu, da svu svoju mržnju pokazuju prema Republici Srpskoj. Ja sam ponosna što u RS-u ne postoji nikakva mržnja. Ovo što se dešava čitav niz godina – oduzimanja nadležnosti Republici Srpskoj i naravno da ćemo se tome usprotiviti. Ovo je jedna frustrirajuća situacija”.

Entitetska predsjednica je istakla kako se srpski predstavnici u institucijama Bosne i Hercegovine optužuju za blokade, ali je situacija, zakljuila je, potpuno obrnuta.

“Optužuju da su srpski predstavnici blokirali institucije na nivou Bosne i Hercegovine, a šta se tamo ima blokirati? Tamo je sve već godinama paralisano i blokirano. Nemate vi šta blokirati. Kakav je to ambijent i kako misle da će institucije postojati samo ako će ih štiti stranci”, pitala je Cvijanović.

Na kraju svoga obraćanja novinarima govorila je i o strategiji institucija Republike Srpske.

“U ovakvim političkim okolnostima, ne govorim samo o BiH, mislim da su institucije RS-a te koje mogu donositi odgovarajuće odluke i da nađu izlaz iz ovakve situacije. Ako je to izlaz iz ove situacije onda će se institucije tako ponašati”, zaključila je Željka Cvijanović.

Tags

Related Articles

Close