Svijet

ZA NJU JE DODIK REKAO DA JE PERSONA NON GRATA NA PODRUČJU RS I DA JE DIO ‘ODLAZEĆE ADMINISTRACIJE’: Vraća se Maureen Cormack u BiH

Zbog njenih dosljednih stavova kada je riječ o očuvanju integriteta BIH, Dodik je tražio da se ona na području RS-a proglasi personom non grata.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastat će se u ponedjeljak, 9. marta 2019. godine sa glavnom zamjenicom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Maureen Cormack.

Maureen Cormack je bivša ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Sa pozicije ambasadorice, imenovana je na visoku funkciju u State Departmentu imenovana u augustu 2019. godine.

Imenovana je za glavnu zamjenicu Philipa Reekera, prvog čovjeka do američkog državnog sekretara Mikea Pompea za oblast Evrope i Euroazije.

Cormack je u svom mandatu kao američka ambasadorica u BiH bila meta napada lidera SNSD-a i aktuelnog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Zbog njenih dosljednih stavova kada je riječ o očuvanju integriteta BIH, Milorad Dodik je tražio da se ona na području RS-a proglasi personom non grata.

Iako se najavljivalo da je Cormack dio “stare administracije”, posebno u momentu kada je Dodik od predsjednika SAD-a Donalda Trumpa očekivao zaokret u odnosu prema RS-a i da će njena diplomatska karijera za vrijeme Trumpove vlasti biti stopirana. Također, ona je na ovu novu funkciju upravo došla iz Trumpovog tima.

(SB)

Tags

Related Articles

Close