Penzioneri su umjetnici za preživljavanje : “Ja ne kupujem meso. Ujutro mazalice i čaj. Za ručak skuham kupus…”

63 views 6:21 am 0 Comments 30 Maja, 2022

Iako su cijeli radni vijek proveli radeći, gotovo 40 godina, a mnogi od njih su se u proteklom ratu našli i na prvim linijama obrane, danas umirovljenici u Bosni i Hercegovini jedva sastavljaju kraj s krajem.

Nazivaju ih umjetnicima preživljavanja u Bosni i Hercegovini. U vremenu kada sve poskupljuje kažu da mjesec iznesu sa 410 maraka. Mnogi se oslanjaju na djecu, a mnogi su zaboravili na ručak s mesom. Ekipa BHRT-a je razgovarala sa umirovljenicima u Tuzli. Kažu da ne žive već preživljavaju.

Iako su cijeli radni vijek proveli radeći, gotovo 40 godina, a mnogi od njih su se u proteklom ratu našli i na prvim linijama obrane, danas umirovljenici u Bosni i Hercegovini jedva sastavljaju kraj s krajem.

SEVLETA AHMEDINOVIĆ

“Ja ne kupujem meso. Nisam ljubitelj. Ujutro mazalice i čaj. Za ručak skuham kupus. Ne kuham s mesom. Odnosno skuham komad, nekad s piletinom. Teško je penzionerima s jednom penzijom još kad je čovjek bolestan. Pa bolje je da nas sve penzionere jednom okupe i na izlet i neka potpope penzionere”.

Sevleta priča, umirovljenici sve manje uspijevaju ostvariti svoja prava i u zdravstvu. Njezin suprug je teško obolio i kao takav našao se na dugačkoj listi čekanja.

“Ja muža sve privatno vodim, a jedan pregled je 50 KM. Na gastro me nikada nisu pozvali. Slučajno sam pitala sestru, ko vam je od doktora. Kaže doktor Salkić. Rekla sam joj da mi je on jako potreban, da godinu i pol dana čekam i da me nikada nisu pozvali. A bolest ne pita. Bolest napreduje i napreduje”.

U razgovoru s umirovljenicima u Tuzli i sami kažu da je život postao umjetnost preživljavanja.

Svaki dan prate medije, ali putem medija sve su lošije informacije. Kažu preumorni su od analičara i njihovih procjena. Umirovljenik Muhamed Ahmić smatra da su u BiH svi sjajni ekonomisti, ali samo na papiru.

MUHAMED AHMIĆ

“Neka svaki doktor nauka u BiH, ekonomista ili bilo koji, neka dokaže da jedan penzioner može da živi u normalnim uslovima. To je nemoguće. Naročito kada plaća i lijekove. Jer zdravstvo daje lijekove one koji su marka i pol, a oni koji su deset, petnaest ili dvadeset maraka, moraju da se plate.i naša politika, ova bosanska nije nizašta”.

Više u prilogu BHRT-a.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.