Komšićeva apelacija Ustavnom sudu BiH izazvala ogorčenje u RS-u “TO BI BIO KRAJ BiH”

281 views 4:27 am 0 Comments 31 Maja, 2022

-Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić podnio je Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti nekoliko odredbi Ustava FBiH i Ustava Republike Srpske kojim traži da neustavnim proglasi odredbe u vezi sa vitalnim nacionalnim interesom.

Ovaj zahtjev odnosi se na odredbe koje isključivo konstitutivnim narodima daju mogućnost da u okviru Doma naroda FBiH i Vijeća naroda RS-a vitalnim interesom proglase sve što žele jer kako smatra Željko Komšić na taj način mogu blokirati sve zakonodavne postupke.

Iz kabineta Komšića navode da ne mogu samo konstitutivni narodi biti adekvatno zastupljeni u izvršnim i pravosudnim organima vlasti, uticati na ustavne amandmane, a time i ustavne reforme, zatim odlučivati kada je u pitanju organizacija organa javne vlasti, te da jedino oni odlučuju o sistemu javnog informisanja, kao i to da ne mogu samo konstitutivni narodi imati mogućnost da svako pitanje proglase vitalnim nacionalnim interesima. Kako smatraju u kabinetu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovineto je diskriminacija jer pripadnici „ostalih i manjina i građani Bosne i Hercegovinenemaju nikakva prava u tom procesu“.

“Prema sadašnjim rješenjima, nečija etnička pripadnost je važnija od sposobnosti, obrazovanja, znanja i vještina. Zar je moguće da se u državi BiH, neko ko se izjašnjava kao Bosanac ili Hercegovac smatra manjinom u svojoj državi. I to nije slučaj samo sa građanima i pripadnicima ostalih, jer svaka osoba u ovoj državi mora imati jednaka prava što je temelj svake demokratije. Sve drugo je segregacija i diskriminacija, koja u konačnici rezultira autokratijom kao metodom obavljanja vlasti”, naveli su iz Komšićevog kabineta.

Nakon navedene Komšićeve apelacije uslijedile su žučne reakcije iz manjeg bh. entiteta.

Poslanica SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Sanja Vulić ističe da ukoliko bi Ustavni sud BiH usvojio ovaj zahtjev, to bi značilo kraj BiH i to na zahtjev onih koji se najviše u nju zaklinju.

“Kada ne pripadate nikom, kada ste ni na nebu, ni na zemlji, onda vučete poteze kakve vuče Željko Komšić. Sve više svjestan činjenice da mu Bošnjaci ne mogu obezbijediti drugi mandat i da više ne može lažni Hrvat biti, a zastupati interese Bošnjaka, sarajevski hibrid poseže za svim što se čini kao slamka spasa. Potez Željka Komšića je dokaz koliko SDA i poslušnici poput njega vladaju pravosuđem. Krenuo je Željko Komšić u kampanju, a kako drugačije nego protiv vitalnih nacionalnih interesa”, izjavila je Vulić.

Na Komšićevu apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine reagovala je i šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Snježana Novaković Bursać.

Ona je rekla da Željko Komšić apelacijom demonstrira nekoliko bitnih odredbi svojih političkih namjera i djelovanja.

“Prvo, očito je vjerni sljedbenik lika i djela Alije Izetbegovića, te da je sličnim apelacijama iz 2018. godine, a uz pomoć Ustavnog suda koji dokazano politički djeluje, u značajnoj mjeri u dejtonsku ustavnu strukturu unio nered i nepovjerenje među konstitutivne narode, pa tako i u samu zemlju”, izjavila je Novaković Bursać.

Bursać ističe da je “očigledno da je ovakvim političkim kreaturama više stalo do sopstvenih pozicija i nerealnih političkih ideja od stvarnog života, odnosa i izgradnje funkcionalnosti i povjerenja”.

“Zaštita vitalnih nacionalnih interesa u BiH koja se odvija kroz mehanizme domova naroda je jedan od temeljnih principa ove zemlje i samo nerealnim i zlonamjerim osobama može pasti na pamet da na njega atakuju”, navela je Novaković Bursać.

Zabrinjava činjenica, kaže Novaković Bursać, da Komšić to radi u trenutku kada je Ustavni sud Bosne i Hercegovine opet demonstrirao volju da djeluje, ne kao tumač Ustava, nego kao politički organ, što znači da su moguće odluke u prilog apelanta.

“Takva odluka bi sugurno djelovala u pravcu razgradnje ove zemlje, a iz ovakvih poteza jasno se vidi kome je do toga”, zaključila je Novaković Bursać.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.