Menu Close

KOMŠIĆ ZA „SB“: Dodik odlazi poražen iz Predsjedništva, razbili smo HDZ-ovu politiku naslonjenu na UZP, Borjana Krišto može u Predsjedništvo samo na jedan način…

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH i lider Demokratske fronte za „Slobodnu Bosnu“ otvoreno je govorio o političkoj situaciju u BiH, i očekivanjima na predstojećim Općim izborima u BiH.

Svakodnevno svjedočimo prijetnjama secesijom od strane člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Prije odlaska u Moskvu Dodik je šokirao javnost tvrdeći kako Srbi i Bošnjaci ne mogu skupa ni u školu. Trebaju li građani biti zabrinuti zbog takvih navoda i podizanja tenzija?

“Jedno su njegove želje, a drugo mogućnosti. No hajde da se malo prisjetimo, kako su se kretale stvari između tih želja i mogućnosti. Sjećate se kako je na početku mandata Dodik htio da na sjednicama Predsjedništva protivno zakonu ističe zastavu koja nije zastava Bosne i Hercegovine, pa smo rekli ne može i nije moglo. Pa je napuštao sastanke sa stranim zvaničnicima, vraćao se na njih, sve zbog zastave”.

“Onda smo rekli prvo ANP pa Vijeće ministara. Dodik je rekao da ne može. Na kraju smo vidjeli da ipak može, onako kako treba, a ne kako on hoće. Zatim je zaprijetio formiranjem rezervnog sastava policije, a mi smo rekli ne dolazi u obzir jer ćemo onda i mi isto da uradimo u FBiH. Naravno, povukao se. Šta je dalje bilo? Da, napustio je institucije, mi smo rekli, vratit će se, pa se vratio”.

“Zaprijetio je u konačnici otcjepljenjem, i to ozbiljno, pred kraj prošle godine. Rekli smo, probaj, hajde baš da vidimo. Odcjepio se naravno nije. Zatim je zaprijetio napadom na OS BiH i formiranjem VRS, i tu smo rekli, izvoli pokušaj. Nije se ni usudio, a mi smo sa našim partnerima održali vojnu vježbu na Manjači, prije dvije godine, a jučer je bila i druga, gdje je upriličeno završno ocjenjivanje naših jedinica po NATO standardima. Šta hoću reći? Da se nismo tako čvrsto pozicionirali prema toj politici danas bi vjerovatno razgovarali o formiranju VRS kao cijeni mira”.

“Ali smo se postavili čvrsto i Dodik nije uspio ništa. Ne samo da nije uspio u secesiji i razvaljivanju OS BiH nego smo ojačali OS BiH. Prema tome, tenzije će stati onog trenutka kada se savladaju oni koji ih podrivanjem države izazivaju, a neće stati tako što će se povijati kičma pred bilo kim, a kamoli pred jednim Dodikom. On iz Predsjedništva odlazi poražen, ali borba protiv takve politike se nastavlja. Na kraju će pobjeda biti naša, samo treba biti nepopustljiv i nepokolebljiv, i ne pristati na onu priču koja hoće da izjednačava navodno tri strane. Postoje samo dvije strane. Ona za državu i ona protiv nje”.

Oštro kritizirate rad visokog predstavnika Christiana Schmidta, očekujete li da će Schmidt ipak nametnuti izmjene Izbornog zakona koje idu na ruku HDZ-u BiH?

“Da odmah razjasnimo jednu bitnu stvar. Ja sam naime kritikovao određene poteze i politiku gospodina Schmidta, a ne instituciju OHR-a ili Schmidta kao ličnost. Kritikovao sam, a sada se jasno vidi s pravom, rješenja koja su bila u opciji za nametanje. Na kraju, vidite već jasno, da je i sam Kongres SAD-a, kazao da fokus treba staviti na provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, a uopće ne pominju presudu Ljubić. Znate zašto? Pa zato što je ona provedena. Govorio sam to bezbroj puta gospodinu Schmidtu i ambasadorima naših prijateljskih zemalja”.

“Moram priznati da stav Kongresa SAD-a koji je provučen kroz zakon, doživljavam kao jednu vrstu satisfakcije, jer trebalo je dugo čekati na ovo, da se na tako jasan način pokaže da smo bili u pravu. Trebalo je ostati dosljedan u svome stavu, ne prepasti se, i istrpiti neke cinične primjedbe kako tobože ulazimo u sukob sa Zapadom. Ne ulazimo nego branimo demokratske vrijednosti, koje su ujedno i bosanskohercegovačke ali i zapadne”.

“Schmidt naravno, ima tehničku mogućnost da uprkos svemu ovom izađe u susret anticivilizacijskim zahtjevima HDZ-a, i tako zauvijek uništi naš evropski put. Mislim da mu niko ozbiljan sada ne bi preporučio takav potez, ali ništa nije isključeno. Ipak, dok nas ima i dok se mi tu nešto pitamo, dok ima onog naroda koji je izašao pred OHR, mi popustiti nećemo. Ipak treba biti oprezan i dobro otvoriti oči”.

Što mislite o onome što u RS-u radi potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović, također kandidat za člana Predsjedništva BiH?

“Mijatovićevi napori zaslužuju pohvalu. Učinio je mnogo na izgradnji probosanskog bloka u RS, a njegova kandidatura je putokaz, pa i nada da se i u RS može voditi drugačija politika od one koja je etnonacionalistička. Napadi na njega koji idu linijom kako on svojom kandidaturom pomaže Dodiku i Dodikovoj kandidatkinji Cvijanović te tako odmaže Šaroviću, su potpuna glupost ali i licemjerje. Onaj ko je spreman glasati za Mijatovića, sigurno nikada nije spreman glasati niti za Dodika niti za Šarovića”.

“Licemjernost te teze kako Mijatović svojom kandidaturom pomaže Dodiku najbolje se vidi u prigovorima koji dolaze strankama ljevice u vidu pitanja – a zašto tu politiku ne probate realizovati u RS-u ili u krajevima koje kontroliše HDZ? I kada neko krene da to uradi, kao što to sada radi Mijatović, onda ga optuže da radi za likove poput Dodika. Svakom “salonskom ljevičaru”, navodnim “nezavisnim analitičarima”, itd. koji izlaze sa takvim tezama predlažem da provedu bar sedam dana sa Mijatovićem u Banja Luci ili u Širokom Brijegu. Samo će im se kazati”.

U borbi za novi mandat u Predsjedništvu BiH suprotstavit će vam se Borjana Krišto. Što mislite o potezu lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da ne ide u direktnu konfrontaciju s vama?

“Ista je to politika i ista vrsta konfrontacije. I Krišto i Čović zajedno su bili u zagrljaju sa zločincem Darijom Kordićem. Dakle, ovdje je riječ o politikama, ne o ličnostima. Nismo mi toliko važni kao ličnosti, ali je itekako važno kakve politike zastupamo, sa čime izlazimo pred građane. Ista je to politika i kod Krišto i Čovića, isti metod, iste vrijednosti, ako se to može nazvati vrijednostima, prije će biti da se radi o politici koja je anticivilizacijska jer je naslonjena na tradiciju UZP-a. Jedino na što u HDZ-u računaju je to da Krišto za razliku od Čovića u Predsjedništvo može ući, kako to oni vole reći “sazad”, a sve ostalo je tu isto.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.