Komošić uputio zahtjev za ocjenu ustavnosti odredbe o vitalnom nacionalnom interesu

82 views 11:04 am 0 Comments 30 Maja, 2022

“Zahtjevom se od Ustavnog suda BiH traži da proglasi neustavnim odredbe koje isključivo konstituentnim narodima daju mogućnost da u okviru Doma naroda FBiH i Vijeća naroda RS, kao vitalni interes proglase sve što žele i na taj način blokiraju sve zakonodavne postupke”, ističu iz Kabineta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića.

-Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić podnio je Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti niza odredbi Ustava Federacije Bosne i Hercegovine i Ustava RS, potvrđeno je iz njegovog Kabineta, prenosi FENA.

“Zahtjevom se od Ustavnog suda BiH traži da proglasi neustavnim odredbe koje isključivo konstituentnim narodima daju mogućnost da u okviru Doma naroda FBiH i Vijeća naroda RS, kao vitalni interes proglase sve što žele i na taj način blokiraju sve zakonodavne postupke”

-Iz kabineta Komšića kažu da ne mogu samo konstituentni narodi biti adekvatno zastupljeni u izvršnim i pravosudnim organima vlasti, utjecati na ustavne amandmane, a time i ustavne reforme, odlučivati kada je u pitanju organizacija organa javne vlasti, te da jedino oni odlučuju o sistemu javnog informiranja, kao i to da ne mogu samo konstituentni narodi imati mogućnost da svako pitanje proglase vitalnim nacionalnim interesnom.

-Smatraju i da je to diskriminatoran način u kojem pripadnici manjina i građana BiH nemaju nikakva prava u tom procesu.

“Prema sadašnjim rješenjima, nečija etnička pripadnost je važnija od sposobnosti, obrazovanja, znanja i vještina. Zar je moguće da se u državi BiH, neko ko se izjašnjava kao Bosanac i/ili Hercegovac smatra manjinom u svojoj državi. I to nije slučaj samo sa građanima i pripadnicima Ostalih, jer svaka osoba u ovoj državi mora imati jednaka prava što je temelj svake demokratije. Sve drugo je segregacija i diskriminacija, koja u konačnici rezultira autokratijom kao metodom obnašanja vlasti”, navode iz kabineta član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića.

-Zahtjevom se traži da se utvrdi i da su odredbe kojim se svaka odluka ili zakon moraju usvojiti u oba parlamentarna doma, Zastupničkom i Domu naroda u istovjetnom tekstu, nespojive s principom demokratije, obavezom primjene principa međunarodnog prava, zabranom diskriminacije i zaštitom ljudskih prava uopće, a koji su sastavni dio Ustava Bosne i Hercegovine.

-Upozoravaju da je takav sistem neodrživ, te da dovodi do daljnjih podjela u društvu, a od Bosne i Hercegovine pravi državu u kojoj ne postoji potpuna demokratija jer su svi koji nisu konstituentni narodi, u podređenom položaju.

“Zastupnike u Zastupnički dom biraju građani na slobodnim izborima, dok delegate u Dom naroda ili Vijeće naroda imenuju političke stranke u okviru političkog dogovora i ti gornji domovi vrše udar na temeljnu demokratiju jer ne predstavljaju legitimnu volju glasača, što mora biti promijenjeno”, smatraju u kabinetu Komšića.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.