Menu Close

JAVNO UPOZORENJE SONJE BISERKO „Ovo je pobjeda Beograda i Moskve, cilj je da se…”

-Ovaj čin je pobjeda Beograda i Moskve jer i jedni i drugi rade na tome da se Crna Gora obesmisli i kao država i kao identitet – kaže u izjavi za Pobjedu predsjednica Helsinškog odbora u Srbiji Sonja Biserko komentarišući potpisivanje tkz. temeljnog ugovora sa Crkvom Srbije.

Biserko ističe da se patrijarhovo slijetanje MUP-ovim avionom, bez prisustva medija sem crkvenih, dešava iza leđa građana uprkos obećanju premijera da ništa neće biti rađeno tajno.

Svi treba da se zamislimo kuda sve ovo vodi. To je pobjeda Beograda i Moskve jer i jedni i drugi rade na tome da se Crna Gora obesmisli i kao država i kao identitet. Ali mislim da se ni Crna Gora nije dovoljno dobro pripremila za ovaj trenutak, vjerujem da se trebalo suprotstaviti svemu ovome mnogo ranije. Svakako, zemlja ulazi u period tenzija koje su zapravo i bile osmišljene kako bi se usporio crnogorski put ka EU – kaže Biserko.

-Književnik Milorad Popović je poručio da je potpisivanje tzv. temeljnog ugovora između patrijarha srpskog Porfirija i premijera Dritana Abazovića akt sramne kapitulacije kakav nije poznat u istoriji moderne crnogorske politike.

-Popović smatra da je riječ o jednoj neiznuđenoj operaciji u kojoj je učestvovao prvi čovjek SPC koji je došao u Crnu Goru bez znanja, bez prijave kontrole leta, poput, kako kaže, nekog narko bosa i stavio potpis na dokument kojim, ne samo da se sakralna duhovna baština Crne Gore prepisuje na Crkvu Srbije, dakle na državu Srbije, nego i ukupna crnogorska istorija od 1219. godine.

Način na koji je rađena cijela operacija i čitav kontekst koji je prati od avgusta prošle godine, od toga da se sistematski u svim domenima radi na uništavanju crnogorske nacije koja je kičma crnogorskog društva i građanske prozapadne opcije, kadriranja u ključnim segmentima države do toga da se građanski aktivisti, kulturni djelatnici, svi oni koji zagovaraju građansku i suverenu Crnu Goru progone na razne načine – rekao je Popović za Antenu M.

Predsjednik Savjeta Građanske inicijative „21. maj“ Miodrag Živković kaže da je potpisivanje ugovora bilo očekivano i da su samo naivni mogli misliti da se neće desiti ovaj čin, kako navodi, izdaje nacionalnih interesa.

I programski koordinator Građanske inicijative „21. maj“ Rade Bojović poručio je da potpisivanje ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Podgorici neće ostati nekažnjeno.

Zakulisno, mizerno i skandalozno potpisivanje ništavog ugovora sa SPC neće ostati nekažnjeno. Premijer i ministar pravde u dogledno vrijeme suočiće se sa zakonom – naveo je Bojović.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.