Menu Close

IZETBEGOVIĆ SUMNJA U DOGOVOR OKO IZBORNOG ZAKONA: “Schmidt traži nemoguće, u predizbornoj upali…”

-Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je da sumnja u uspjeh domaćih političara da dogovore izmjene Izbornog zakona BiH u narednih šest sedmica odnosno u roku koji je postavio visoki predstavnik Christian Schmidt.

“Visoki predstavnik je kazao da imamo šest sedmica da nešto uradimo. U ovoj predizbornoj upali, da riješimo ono što nismo bili u stanju riješiti relativno smireni, protekle dvije godine – gotovo je nemoguće. Zatražio je gotovo nemoguću stvar. Mislim da će se stranke takmičiti međusobom u patriotizmu, ko to bolje odbija”, izjavio je.

-No, Izetbegović kaže da je pokazano šta se može uraditi.

“To je jasno formulisati granice, jer on će vjerovatno nešto da nametne. Jučer je rekao je da 3% nije rješenje, a prije pet dana su svi mislili s one strane da je rješenje. Dakle, moramo pokazati da ni osmorica koji imenuju vladu nije rješenje, kao i mehanizmi koji pojačavaju poziciju klubova poslanika, pa da faktički osam ljudi vlada državom. Jasno ćemo definisati šta ne ide, a ono što nametne neka bude prihvatljivo. I s te strane sam optimista, da tako možemo utjecati na odluku visokog predstavnika, lobiranjem na istoku i zapadu, sa prijateljima usmjeriti stvari kuda treba da idu. To možemo”, rekao je.

-Izetbegović je najavio i dolazak turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana 9. septembra.

-Da dogovora političkih stranaka o izbornom zakonu neće biti u narednih šest mjeseci, mišljenja je i Dragan Čović (HDZ). On je prekjučer rekao da za to viša nema vremena, iako su otvoreni za razgovore.

(Klix.ba)

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.