Menu Close

DAN ODLUKE: Magazinović o opasnom prijedlogu Čovićevog HDZ-a -“Ne smije i neće proći…”

Iako još zastupnici nisu dobili nikakvu obavijest niti materijal o dopuni dnevnog reda, postoji mogućnost da se na današnjoj sjednici Predstavničkog doma PS BiH nađe Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona koji su predložili delegati HDZ BiH i koji je već usvojen u Domu naroda PS BiH.

Zastupnik SDP BiH Saša Magazinović oglasio se na Twitteru navodeći da će najvjerovatnije taj zakon biti na dnevnom redu Predstavničkog doma.

“Još jedan diskriminacijski zakon baziran na vrijednostima iz srednjeg vijeka. Ne smije i neće proći”, naveo je Magazinović.

HDZ-ov Prijedlog je usvojen na sjednici Doma naroda PS BiH 15. juna. Prije današnje sjednice vjerovatno će biti održan Kolegij kako bi se dopunio dnevni red. Podsjećamo, predsjedavajući Kolegija je Nebojša Radmanović iz SNSD-a, a dopredsjedavajući Denis Zvizdić (NIP) i Borjana Krišto (HDZ BiH).

Na ovaj Prijedlog zakona pet delegata iz reda Bošnjaka uložilo je vitalni nacionalni interes, a Ustavni sud BiH je odlučio da nije povrijeđen interes Bošnjaka.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović i delegat u Domu naroda PS BiH iznio je stav da ovaj prijedlog neće implementirati odluke Evropskog suda za ljudska prava, te da produbljuje diskriminaciju. On je na sjednici 15. juna kazao kako je usvajanje ovog zakona u suprotnosti s onim što je je dogovoreno u Briselu 12. juna.

Delegat Denis Bećirović kazao je da prijedlog HDZ-a zanemaruje presude Evropskog suda za ljudska prava.

“Tekst ovog prijedloga ima nekoliko karakteristika, ovo je suštinski beskoristan prijedlog jer neće ništa suštinski donijeti. Ovo je trebao da bude usaglašen prijedlog. Kako do toga nije došlo, imamo prijedlog prvo u Domu naroda PS BiH pa onda u Predstavničkom domu. Prijedlog nije vodio računa da BiH ima Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, Aneksu 1 na Ustav BiH. Zakon je antievropski, to je više nego jasno. On bi uveo novu antisimetričnost u BiH što bi sasvim sigurno proizvelo dodatne probleme. Ovaj zakon nema nikakvu šansu u PD PS BiH”, kazao je Bećirović.

Nakon vlastitog tumačenja zaključaka Evropskog vijeća i EPP-a, HDZ ali i lično Dragan Čović koriste svaku priliku i vrše pritisak da se usvoje izmjene Izbornog zakona dovodeći u pitanje sam izborni proces i implementaciju izbornih rezultata. Zbog blokade FBiH na crnoj listi je završio Marinko Čavara, predsjednik FBiH, a zbog najavljene blokade Čović bi mogao biti sljedeći na listi sankcija. Njegove aktivnosti i HDZ-a već su označene kao antidejtonske.

Prema informacijama Patrije ukoliko se HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona nađe u ponedjeljak na sjednici, većina zastupnika iz FBiH će izglasati hitnu proceduru, a onda ga oboriti u glasanju i staviti tačku na tu priču.

Iz DF-a, SBB-a, SDA, NIP-a, SDP BiH, Naše stranke, NES-a jasno su istakli da neće podržati ovaj zakon, a bez entitetske većine iz FBiH zakon nema šansu da prođe.

U Predstavničkom domu PS BiH SDA ima 8 zastupnika, SDP BiH 4, Naša stranka 3, DF 3, NIP 1, SBB 1, NES 1, PDA 1, SD 1 što je ukupno 23 zastupnika. Prema računici, HDZ ima pet zastupnika što nije dovoljno za potrebnu entitetsku većinu da bi zakon bio usvojen bez obzira na podršku SNSD-ovih zastupnika i drugih iz RS-a.

Na dnevnom redu je i budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2022. godinu.

Pred zastupnicima je i izvještaj o radu VSTV-a za 2021. godinu i informacija o radu Tužilaštva BiH za 2021. godinu.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.