CIK BIH dobio odluku:Evo gdje će moći glasati dijaspora

279 views 8:11 am 0 Comments 29 Maja, 2022

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) donijela je Odluku o diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u kojima je planirano organizovanje glasanja za Opće izbore 2022.godine.

Tako će naši državljani koji žive u inostranstvu moći glasati u sljedećim DKP: Austrija (Beč i Graz), Australija (Canberra), Belgija (Brisel), Crna Gora (Podgorica), Češka (Prag), Danska (Kopenhagen), Francuska (Pariz), Nizozemska (Den Haag), Hrvatska (Zagreb), Italija (Rim i Milano), Kanada (Ottawa), Mađarska (Budimpešta), Norveška (Oslo), Njemačka (Berlin, München, Stuttgart, Frankfurt), Sjedinjene Američke Države (Washington i Chicago), Slovenija (Ljubljana), Srbija (Beograd), Španija (Madrid), Švicarska (Bern), Švedska (Stockholm), Turska (Istanbul), Velika Britanija (London), Grčka (Atina) i Sjeverna Makedonija (Skoplje).

CIK BiH će posebnim propisom utvrditi tačan broj i raspored biračkih mjesta u DKP BiH, shodno broju birača registrovanih da lično glasaju u DKP BiH.

Ukoliko u određenim DKP ne budu ispunjeni uslovi za organizaciju glasanja, državljani BiH koji se prijave za glasanje će moći to učiniti putem pošte.

Podsjećamo, CIK BiH je raspisao naredne opće izbore u BiH. Prema ovoj odluci, izbori će biti održani u nedjelju, 2. oktobra 2022. godine.

Registracija birača koji se nalaze u inostranstvu je u toku i traje do 19. jula.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.