Menu Close

BiH prva u regionu počela sa prisilnim udaljavanjem migranata u Pakistan

-Služba za poslove sa strancima je u skladu sa Sporazumom o readmisiji između Bosne i Hercegovine i Islamske Republike Pakistan, uspješno izvršila prisilno udaljenje prve grupe državljana Pakistana, koji su nezakonito boravili u Bosni i Hercegovini.

Provođenjem ovog postupka napravljen je značajan iskorak na Zapadnom Balkanu, čime je BiH postala prva zemlja u regionu koja je realizovala prisilno udaljenje državljana Pakistana uz pratnju do matične zemlje.

-Predmetna lica bila su smještena pod nadzor u Imigracioni centar Službe, a prisilno udaljenje realizovano je komercijalnim letom sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo, uz pratnju službenika obezbjeđenja i pratnje Službe za poslove sa strancima do Islamabada, gdje su predati nadležnim organima Pakistana.

Služba za poslove sa strancima je implementacijom Sporazuma o readmisiji, kao važnog instrumenta u suprotstavljanju neregularnim migracijama, još jednom potvrdila spremnost i opredjeljenost za što efikasnije upravljanje migracijskim procesima u BiH.

-Prisilnom udaljenju prethodili su kompleksni procesi, koje je Služba uspješno okončala, a u narednom periodu će se intenzivirati saradnja sa vlastima Pakistana, u cilju implementacije Sporazuma o readmisiji i udaljenju državljana Pakistana u matičnu zemlju.

(Klix.ba)

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.