Austrijski kancelar: Nezamislivo je da Ukrajina dobije status kandidata prije BiH

200 views 5:18 pm 0 Comments 22 Juna, 2022

Austrijski kancelar Karl Nehamer (Nehammer) rekao je da ne smije biti dvostrukih kriterija i kandidata prve ili druge klase za članstvo u Evropsku uniju.

Nezamislivo je da Ukrajina dobije status kandidata, a da istovremeno zemlje poput Bosne i Hercegovine držimo izvan toga – kazao je Nehamer.


Dodao je da je Ukrajina dio evropske porodice i da Austrija, kao vojno neutralna zemlja, podržava Ukrajinu koliko je to moguće u borbi protiv ruske agresije.

– Što se tiče mogućeg kandidatskog statusa za EU, želim naglasiti kako postoje jasni i već etablirani kriteriji, kojih se bez ikakvih “ako” i “ali” treba pridržavati. Ne smije biti dvostrukih kriterija i kandidata prve ili druge klase. Moramo osigurati da se jednaki kriteriji primjenjuju kao i kod drugih zemalja zapadnog Balkana koje traže kandidatski status.

Vezano uz to, ne bi mi bilo zamislivo da Ukrajina dobije status kandidata, a da istovremeno zemlje poput Bosne i Hercegovine držimo izvan toga. Ne smijemo izazivati ​​lažna očekivanja ni u Ukrajini, jer je proces proširenja kompleksan i dugotrajan – poručio je austrijski kancelar.

Inače, kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu su podržali predsjednik Slovenije Borut Pahor, premijer Mađarske Viktor Orban, te poljski predsjednik Andžej Duda (Andrzej).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.