REPUBLIKA SRPSKA IZMEĐU DVA PREDSJEDNIKA: Dodikove izjave usaglašene sa Karadžićevim devetojanuarskim govorom iz ’92. (FOTO/VIDEO)

Izjave ratnog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića od 9. januara 1992. godine uporedit ćemo sa izjavama aktualnog predsjednika Republike Srpske – Milorada Dodika.

“Bosnu i Hercegovinu su razbili gospodo, razbili su svim ovim postupanjima. Razbili su izmišljanjem novog imena za naciju; Bošnjačka, pribavljajući samo sebi to, izmišljajući bosanski jezik”.

Ovo je 9. januara 1992. godine kazao Radovan Karadžić, obraćajući se na Skupštini srpskog naroda, održanoj u sarajevskom hotelu Holiday Inn. Datum održavanja ove sjednice, 9. januar, slavi se kao dan Republike Srpske. Kompletan stenogram sa sjednice možete pročitati na ovom linku, a u nastavku izdvajamo najznačajnije detalje i zaključke koji su, praktično, bili uvod u rat u BiH i stvaranje etnički čiste teritorije u okviru Bosne i Hercegovine koja je nazvana Republika Srpska. Izjave ratnog predsjednika Republike Srpospke Radovana Karadžića od 9. januara 1992. godine uporedit ćemo sa izjavama aktualnog predsjednika Republike Srpske – Milorada Dodika. Karadžić je, kako vidimo, 9. januara 1992. godine kazao da je su Bošnjaci i bosanski jezik “izmišljeni”, piše Istraga.ba.

“Bosanski jezik ne postoji i bošnjački narod ne može nametati taj jezik svima u BiH, jer je to majorizacija koja se neće dozvoliti“, kazao je 20. decembra 2016. godine Milorad Dodik.

“Bošnjaci kao narod ne postoje”, ponovio je Milorad Dodik u avgustu 2021. godine u Beogradu.

Leave a Reply