AKO JE DO DIPLOMA: Arnautov Berkeley i Konakovićev DiF u borbi za poziciju ministra vanjskih poslova…

U javnosti su se za ovu složenu i važnu poziciju pojavila imena nekoliko kandidata, a kao najozbiljniji nameću se Elmedin Konaković, za čiju kandidaturu za ministra vanjskih poslova je Denis Zvidić kazao da postoji „visoki nivo saglasnosti“ i Damir Arnaut, koji je i sam u emisiji BHT1 prije nekoliko dana potvrdio da ne bi, pod uslovom da su „prave okolnosti“, odbio mjesto ministra vanjskih poslova.

Mirjana Marinković Lepić, zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u mandatu 2018-2022 bila je jedna od najglasnijih u zahtjevu za vršenjem provjere diploma zaposlenih i državnih službenika u institucijama Bosne i Hercegovine. Marinković-Lepić podnijela je i zastupničku inicijativu, slala nekoliko urgencija prema Vijeću ministara Bosne i Hercegovine ali nikad ništa nije učinjeno po tom pitanju od strane nadležnog Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, piše Patrija.

U procesu pravljenja vlasti na državnom nivou ovo pitanje nije postavljeno u pregovorima političkih stranaka, niti je bilo inicijative od strane Naše stranke da preuzmu resor civilnih poslova i da krenu u proces provjere diploma u institucijama Bosne i Hercegovine. Međutim, za provjeru diploma i kvalifikacija za obavljanje pojedinih funkcija koje su u raspodjeli između partnera HDZ-SNSD i Osmorke pripale Osmorki, nije potrebno Ministarstvo civilnih poslova niti kakva druga institucija već je potrebno da Osmorka u funkciju stavi svoje nadaleko poznate principe „sposobni, a ne podobni„ i „kvalifikacije i lične kompetencije ispred stranke“.

BOŠNJAČKA TREĆINA

Između ostalog bošnjačkoj ili kako Dodik kaže “muslimanskoj” trećini u Vijeću ministara BiH pripalo je Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine. Ujedno, ministar vanjskih poslova bit će i član „kolegija“ Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, jedan od zamjenika predsjedavajućeg, funkcija koja u složenom procesu pripreme dnevnog reda, odlučivanja i vođenja sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine ima važnu ulogu. Neuko i neiskusno lice u takvim okolnostima može nesvjesno da propusti ili ne učini nešto što inače ne bi propustilo i tako može da nanese nesagledivu štetu državi.

Ministarstvo vanjskih poslova sukladno Ustavu i zakonu, podređeno je kolektivnom šefu države – Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, a osnovni mu je zadatak da izvršava politike koje u oblasti vanjskih poslova priprema i usvaja Predsjedništvo. Sa znanjem da diplomatija i diplomatski protokoli imaju dugu tradiciju, da se radi o ugledu države i njenom predstavljanju u svijetu, nužno je da država ima ministra koji je upućen u široki krug tema, koji zna i razumije procese u državama koji su naši najvažniji saveznici kao što su Sjedinjene Američke Države i da naravno govori strane jezike.

U javnosti su se za ovu složenu i važnu poziciju pojavila imena nekoliko kandidata, a kao najozbiljniji nameću se Elmedin Konaković, za čiju kandidaturu za ministra vanjskih poslova je Denis Zvidić kazao da postoji „visoki nivo saglasnosti“ i Damir Arnaut, koji je i sam u emisiji BHT1 prije nekoliko dana potvrdio da ne bi, pod uslovom da su „prave okolnosti“, odbio mjesto ministra vanjskih poslova.

PRINCIPI I “PRINCIPI”

Ako bi se Osmorka pozvala na svoje prinicipe i stav o diplomama i kvalifikacijama i stručnosti, onda bi sigurno Damir Arnaut bio prvi i jedini favorit. Podsjećanja radi Arnaut je titulu Jurist Doctor stekao na Pravnom fakultetu Univerziteta Berkeley u Kaliforniji u SAD kojeg stručna javnost svrstava u top 5 najboljih pravnih škola u svijetu. Arnaut je znanja i iskustva stjecao kroz rad u State Departmentu, uglednim advokatskim firmama u SAD, zastupao u Vrhovnom sudu SAD, a kasnije je bio ambasador Bosne i Hercegovine u Australiji, savjetnik člana Predsjedništva iz reda Bošnjaka Harisa Silajdžića, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i napose lice koje slovi za jednog od vodećih američkih ljudi u Bosni i Hercegovini i rado viđen gost Ambasade SAD u Sarajevu.

Elmedin Konaković diplomirani je menadžer sporta na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu. Znanja i iskustva stjecao je kroz članstvo u SDA ispred koje je bio vijećnik, kantonalni zastupnik i premijer Kantona Sarajevo. Profesionalno se bavio sportom, obavljao i dužnosti u upravi KK Bosna, te u Košarkaškom savezu Bosne i Hercegovine. Koliko bi Arnautova mreža od Amerike do Australije bila korisna bh. diplomatiji i koliko bi Bosna i Hercegovine bila na dobitku sa tako iskusnim, obrazovanim i rado viđenim gostom američke administracije možda nećemo nikada saznati, osim ako Osmorka ne primijeni svoje prinicipe da idu sposobni, a ne podobni i da se daje prednost kvalifikacijama i ličnim kompetencijama ispred stranke i politike..

Leave a Reply